2014. augusztus 25., hétfő

Magyarország, Komárom, SzG3


Tulajdonképpen az az érdekes Komáromban, hogy igazából nem is Komáromban járunk, hanem Új-Szőnyben. Az igazi Komárom a szlovák oldalon található, városházástól, belvárosostól (Komárno - Révkomárom). A mi Komáromunk csak 1896 óta viseli a nevet, mikor akkor egyesült a Duna túlpartján lévő várossal. Szőnnyel pedig 1977-ben. Miután 1945 után odaát ragadt Komárom, a maradék nem vette vissza az eredeti nevét, Komárom maradt továbbra is.
Ez az oldal inkább egy mezővároshoz hasonlít, bár a főút mellett azért található néhány panel ház is. De amint ezeket elhagyjuk, csak családi házak találhatóak. Meg az erődök, lévén ezek miatt jönnek ide az emberek, de ezt a témát már korábban kitárgyaltam. Mi van még? A hídról lejövő főutca szóra sem érdemes, pont olyan mint más bevásárló utca, némi vidékies felhanggal. Ami viszont szép (talán idéntől, mert a Panoramio-n még a feltúrás látható), az a Szabadság tér. Nagyon szépen megcsinálták, valahogy esztétikailag is összejött a dolog (szerintem). A tér két oldalán a Polgármesteri Hivatal és a Petőfi Sándor általános iskola épületei találhatóak. Az iskoláról először azt hittem, hogy egy palota, de kiderült, hogy nem. A Polgármesteri Iroda a pompás architektúráján kívül a színével is kitűnik, elég ritkán alkalmazzák. A külseje tökéletesen rendbe lett hozva (belül nem voltam). Innen két sarokra található a horgász tó, ami azért ritkaság egy városon belül. Szépen körbe lehet járni, a partján vadkacsák szunyálnak (ilyet meg csak Puchbergben láttam eddig), a tóban több sziget (nem lehet bemenni oda) és szép nádasok vannak. Nyugalmas csendes hely.
Található még Komáromban egy Jókai mellszobor is, de az "igazi" a túlsó oldalon van, ez egész alakos, lévén Jókai Komáromban (Révkomárom - Komárno) született, de ez akkor a túlparti várost jelentette.
Ha megnéztük az erődöket, akkor esetleg érdemes egy sétát még itt a belvárosban tenni. Ha a régi 1-en elindulunk Tata felé, akkor nemsokára Szőnyben lehetünk (ami Komárom csatolt területe), ott található a Solymosy-Gyürky kastély, erről is írtam korábban.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a horgász tó
  a horgász tó
  a horgász tó
  a horgász tó
  a horgász tó
  a horgász tó
 a Petőfi Sándor általános iskola
 a Petőfi Sándor általános iskola
 a Polgármesteri Hivatal
a Szabadság tér
 a Polgármesteri Hivatal
 a Polgármesteri Hivatal
a Szabadság tér

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése