2013. szeptember 19., csütörtök

Magyarország, Budapest, az Operaház, SzG3



Valljuk be, az Operaház önmagában nem túl kiemelkedő turisztikai látványosság, mivel a legnagyobb értékeit: az opera és balett előadásokat, valamint a gyönyörű belső terét csak úgy nem lehet megnézni az utcáról beesve (utóbb kiderült, hogy a belső tereket lehet, lásd 1. kiegészítés, van óránkénti vezetés). Mivel azonban építészetileg is kiemelkedő alkotás, azért néhány szóval azért bemutatom az épületet. Már csak azért is, mert az épület a Belvárosban található, így könnyen elérhető (plusz a kis földalatti egyik megállója is itt található). A könnyű elérhetőség meg is látszott, a szép időben nagyon sok turista fényképezte az épületet (csak ne lenne a vele szemben álló volt Balettintézet elhanyagolt épülete, de az egy másik sztori). 
Az Operaház hazánk (jelenleg) egyetlen nagy társulattal működő opera és balett előadásokra szakosodott színháza. Maga az épület Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz stílusban épült. Az építése 1875-ben kezdődött és kilenc évig tartott. A gazdagon díszített belső terek kialakításában olyan személyiségek is részt vettek, mint Székely Bertalan, Than Mór és Lotz Károly. Érdekessége miatt megjegyzem, hogy a kor akkori szokásának megfelelően a királyi reprezentációt is figyelembe vették, készült itt királyi lépcső, királyi szalon, királyi páholy is.

Vissza a főoldalra (katalógus)

az Operaház
az Operaház
az Operaház
az Operaház
az Operaház
az Operaház
az Operaház

- 1 kiegészítés:

Minap (2016. 11.) elmentem az unokámmal megnézni az Operaház belsejét is. Nagyon tetszett neki, a végén kijelentette, hogy szeretne itt megnézni egy operát. Igazából csak egy dologról számolnék be (mivel a többi "csak" a nézőtér és a nézők részére szolgáló egyéb termek megtekintésére szolgált, ami ettől még persze szép volt). Ez a királyi páholy. Az idegenvezető először is megkért mindenkit, hogy ne üljön le a székekre, mert ez tilos. Utána elmondta, hogy még Sissy sem ülhetett le és még csak nem is használhatta a páholyt, ha nem volt ott a férje Ferenc József császár (Ő pedig csak egyszer volt az operában), így ő az egyik oldalpáholyban időzött, amikor operát nézett. Elmondta, hogy összesen egyszer tettek kivételt, amikor megengedték, hogy nem királyi személy használta a páholyt (és ült le) és ez a személy Madonna volt, az Evita forgatása alkalmával (egyes részeket itt forgattak). Ekkor igen sokan ingatni kezdték a fejüket és elkezdték suttogni, hogy mi van Orbán Ráchel és bandájával társaságával, aki itt pezsgőzött a svájci osztálytársaival és természetesen mindenki leült a székekre. Az látszott, hogy az idegenvezető egy kicsit merevebb lett, de volt annyi kulturáltság a csoportban, hogy nem hozták kellemetlen helyzetbe, mivel úgysem válaszolhatott volna rá (igazat mondva). Na ennyit erről. Maga a vezetés közel 50 perces és aki nem volt még az operában, annak szerintem érdemes legalább egyszer eljönnie.







 a királyi páholy


  a királyi páholy
  a királyi páholy
 a királyi páholy (a baloldali testőr páholy), Lili

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése