2013. március 6., szerda

Magyarország, Military Air Show at Kecskemét, SzG3



Most inkább egy eseményt mutatnék be, mint helyet (bár Kecskeméten van), az a kecskeméti nemzetközi légi parádé. Én minden évben itt voltam, szerintem még Európában is kiemelkedően jó katonai légi parádé. Szerintem azok is jól érezhetik itt magukat, akik közvetlenül nem érdeklődnek a katonai repülés iránt, mivel a bemutatók igen látványosak, elsősorban a kötelékrepülések (ezek közül is a Frecce Tricolori Olaszországból, Ők már a zsenialitás határát súrolják). Néhány kép ízelítőül (idén is (2009) lesz augusztus elején - keressétek meg az interneten).
Időközben megtaláltam a 2005-ös bemutatón "készített" néhány kis videómat, ezeket nagy nehezen összevágtam a YouTube-n. Sajnos erősen tükrözi az akkor elérhető színvonalat (fényképezőgéppel készült és még hang sincs hozzá, így kénytelen voltam némi zenét hozzátársítani).
A 2021-es bemutatóről lejjebb van beszámoló!

Military Air Show at Kecskemét, 2005

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Military Air Show at Kecskemét
 Military Air Show at Kecskemét
 Military Air Show at Kecskemét
 Military Air Show at Kecskemét
 Military Air Show at Kecskemét
Military Air Show at Kecskemét

1. kiegészítés:

2021-ben ismét elmentem az aktuális kecskeméti Nemzetközi Repülőnap-ra. Lehet megkövezni, de szerintem egyre gyengébb a felhozatal és a szervezés is.
Ami kiemelten nem tetszett (és ezekre már mások is panaszkodtak az interneten, tehát nem csak az én problémám volt). ezek az alábbiak:
1./ Az egész helyszín megtekintését erősen korlátozták (ebbe beleértve a fényképezési lehetőségeket is) a pályára való belátást. Sokkal nagyobb részek voltak teljesen lezárva, mint korábban, sok helyen ferde beton falak takarták a kilátást, a drótkerítés nagyon magas volt (nem lehetett normálisan felette elfényképezni), a szűk rácsok miatt vagy a rács maga látszott a fényképeken, vagy - videó készítése közben - a kamera elforgatása közben, miközben az ember követte a repülőket, folyamatosan megakadt, ez rendkívül zavaró volt. Ezek már csak azért sem voltak jó megoldások, mivel rengeteg esemény a földön tőrtént (pld, az összhaderőnemi bemutató, a gépek gurulása, stb). Ugyancsak nagyon zavaróak voltak a túl magas hangosítási oszlopok, ezek is folyamatosan bele kerültek a videókba
2./ A hangosítás: Na igen. Ez maga volt a katasztrófa. Még mindig nem értem, hogy a hangosítást tervezők nem ismerik a hang terjedésének fizikai tulajdonságait. Vagyis 333 m/sec-el terjed. Itt még a klasszikus pályaudvari visszhang esete is egy gyengye próbálkozás. Gyakorlatilag egy fehér zaj volt hallható. Talán a szélek környékén lehetett valamit érteni is a szövegből, mert onnan csak az egyik oldalról jött a hang.
3./ Az, hogy esetleg érthető volt a szöveg, nem biztos, hogy jó volt, mert Szulyó Zoltán műsorvezetése egyenesen katasztrófális volt. Egyszerűen nem ért a katonai eseményekhez. Azért mert valaki talán tud egyes sport eseményeket közvetíteni, egyáltalán nembiztos, hogy alkalmas ide. + az emberek a katonai gépek hangjára is kíváncsiak (hogyan repeszti a levegőt) és nem Szulyó Zoltán kiabálására, az amúgy is rossz hangosítás túl volt erősítve és ez elől alig volt menekülés.
4./ A statikus sor nagyon gyenge volt (az emberek zömmel azért jönnek ide, hogy vadász gépeket lássanak - lásd. a kilátás korlátozása a pálya felé, többek között).
5./ Ez nem biztos, hogy a szervezők hibája, de nagyon hiányzott a Frecce Tricolori. 
Lehetne még a hibákat sorolni, de legyen ennyi elég.
Amúgy fotózás szempontjából az ég nagyon jó volt, ilyen szép felhőzetet ritkán lehet látni. 
Most lássuk, hogy mit láttunk. Két videó összeállítást csináltam (most már jobb technikám van, mint korábban), egyet úgy általában, egyet pedig a Turkish Star-ról. Fényképeket is felteszek egy párat, az összes a Fotóalbumon keresztül megtekinthető. 

Kecskemét, Repülőnap, 2021
   Kecskemét, Repülőnap, 2021

A Repülőnap teljes Fotóalbuma ITT tekinthető meg!

Ohio Air Guard C-130 (Spirit of Mansfield)
Austrian Air Force C-130
SAC Heavy Airlift Wing C-17 (Pápa)
Romanian Air Force C-27J Spartan
US AIR FORCE KC-135 (tanker)
Força Aérea Brasileira (FAB) Embraer KC-390
HUNAF H145M AIRBUS
HUNAF MI-17
HUNAF MI-24
Royal Saudi Air Force aerobatic team (BEA Hawks)
HUNAF JAS Gripen C/D
HUNAF JAS Gripen C/D
HUNAF Zlin 143
Haditechnikai bemutató
Haditechnikai bemutató
Haditechnikai bemutató

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése