2014. november 25., kedd

Magyarország, Kecskemét, SzG3


Kecskemétre elsősorban a repülőnap miatt szoktunk ellátogatni. Legutóbb valamikor decemberben voltam ott, már megkezdődött a karácsonyi kirakodóvásár a parkban, a hó miatt volt a városnak egy kellemes téli hangulata. A város nagyon rendezettnek tűnt és igen jól karbantartottnak. A belvárosnak is van egy összefogott, egységes képe.A város kulturális élete is sokrétű:
Kecskemét irodalmi, kulturális hagyományai ezer szállal kötődnek a magyar kultúra egészéhez. Itt fordította le Kecskeméti Vég Mihály az 55. zsoltárt, melyet Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa a magyar kultúra legragyogóbb értékei közé emelt.
Kecskeméten született Kelemen László (1762-1814), az első magyar hivatásos színtársulat vezetője. Társulatának pesti feloszlása után 1796-ban itt rendezte meg az első vidéki vándorszínházi előadásokat.
1791-ben régi kecskeméti családban látta meg a napvilágot Katona József, a máig legjelentősebb nemzeti dráma, a Bánk bán szerzője.
1842-44 között a református jogakadémia növendéke volt Jókai Mór, aki a „puszták metropoliszának” nevezte Kecskemétet.
1843-ban három hónapig vándorszínészként itt szerepelt Petőfi Sándor, aki korábban 1828-31 között az evangélikus elemi iskolában tanult. Vándorszínészként kilenc verset írt Kecskeméten. Ő "hírös városnak", míg Móricz Zsigmond "a magyar nép munkás élete mintaterületének" nevezte Kecskemétet.
Kecskeméten született 1882-ben (a mai vasútállomás épületében) a legnagyobb magyar zeneszerző és zenepedagógus Kodály Zoltán. A nevével fémjelzett zenetanítási módszer ma már világhírű. A zenei anyanyelv és kultúra elsajátítását és terjesztését szolgálja a Kodály Zoltán ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium, továbbá az 1975-ben megnyílt Kodály Zoltán Zenepedagógia Intézet.
1889-ben adják ki Mikszáth Kálmán török időkben játszódó romantikus regényét, A beszélő köntös címmel, melynek helyszíne Kecskemét.
1912-ben Iványi-Grünwald Béla irányításával megalakult a Kecskeméti Művésztelep. A város híres festője volt Muraközy János (1824-1892), akinek a tiszteletére külön szobát rendeztek be. Kecskeméten nőtt fel Fényes Adolf. A Művésztelepen élt és alkotott hosszabb ideig Perlrott-Csaba Vilmos, Herman Lipót, Czigány Dezső, Uitz Béla, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Korda Vince, Kmetty János és Révész Imre.
A Pannónia Filmstúdió helyi műtermében különösen az elmúlt években születtek nagy sikerű, fesztiváldíjas alkotások.
Kecskeméten számos közgyűjtemény, múzeum és szellemi-művészeti műhely tevékenykedik. Országos jelentőségű a Katona József Múzeum, a Ráday-Múzeum, a Magyar Naív Művészek Múzeuma, a Szórakaténusz Játékház és -Múzeum, az Orvos- és Gyógyszertörténeti Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Népi Iparművészet Múzeuma, a Bozsó-gyűjtemény. A művészeti-szellemi műhelyek közül a Zománcművészeti Alkotóműhely, a Nemzetközi Kerámia Stúdió, a Forrás c. irodalmi folyóirat szerkesztősége emelhető ki. A Kodály-hagyományokat élteti a már említett Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet és a Kodály-iskola is.
Kecskemét központi múzeuma a Katona József Múzeum. A Vasútkertben álló eklektikus épületben gazdag régészeti, néprajzi és helytörténeti kiállítás tekinthető meg. A Cifrapalota ad helyet a Kecskeméti Galéria gyűjteményének, a Tóth Menyhért festőművész életművét bemutató kiállításnak, a Nemes Marcell gyűjteménynek és a Glück-féle hagyatéknak. Ugyancsak állandó tárlattal várja a látogatókat a Magyar Naiv Művészek Múzeuma és a Magyar Népi Iparművészet Múzeuma. Az Erdei Ferenc Művelődési Központban - mely a megyei közművelődés szakmai központja - a számtalan színházi előadás, időszakos kiállítás stb. mellett rendszeresen láthatók az itteni Nemzetközi Kerámiastúdió és a Zománcművészeti Alkotótelep lakóinak munkái.
(szöveg: wikipedia)

A beszámoló Fotóalbuma ITT található!

Vissza a főoldalra (katalógus)

Kecskemét
Kecskemét
Kecskemét
Kecskemét
Kecskemét
Kecskemét
Kecskemét
Kecskemét

Vissza a főoldalra (katalógus)

2014. november 18., kedd

Magyarország, Budapest, a Szemlő-hegyi barlang, SzG3


Budapest másik látogatható barlangja a Szemlő-hegyi barlang. Nincs igazán messze a Pál-völgyi barlangtól, és ahogy írtam érdemes kombi jegyet venni, mert így olcsóbb a két barlang meglátogatása.
Viszonylag későn, az 1930-as években fedezték fel és rövid idő alatt igen sok néven szerepelt: Szemlőhegyi-barlang, Zöldmáli cseppkőbarlang, Egyetemiek barlangja, Kadić-barlang, Rothermere-barlang, Kadić Ottokár-aragonitbarlang. Kadić Ottokár a Földtani Intézet főgeológusa volt (Ő is részt vett a kutatásban), Rothermere (ha jól gondolom) az a lord volt, aki a 2 VH közötti időszakban magyar barátságával tűnt ki, és egy ésszerű javaslatot tett olyan magyar lakta területek visszacsatolására Trianon után, amelyeket szerinte jogtalanul csatoltak el (az álláspontja az volt, hogy a régi határok nem visszaállíthatóak, Mo kapja meg a büntetését, de ami sok az sok, ennyit nem lett volna szabad elvenni, tehát vissza jár. Amennyire valamelyest járatos vagyok a történelemben, ez volt az összes elképzelés közül a legésszerűbb és legelfogadhatóbb, persze nem lett belőle semmi). 
De vissza a barlanghoz:
A barlang egy hasadék barlang, amelyet a hévizek alakítottak ki. Már az első kutatóknak is feltűnt a sok borsókő, amelyek anyaga nem a szokásos kalcit, hanem az aragonit volt, ez bizonyította a hévizes eredetét. Már ekkor indítványozták a barlang megnyitását, de csak 1986-ban nyitották meg. Eredetileg lifttel tervezték a bejutást, az akna is elkészült (az egyik képen látszik is), de végül is egy mesterséges alagúton lehet eljutni a tényleges barlangig. 
Először persze a fogadó épületbe jutunk be, itt van a pénztár, egy kis interaktív kiállítás. Maga a túra kb 35-40 perc. Lényegesen könnyebb a bejárás, mint a Pál-völgyi barlangé, létrán sem kell mászni, kényelmes sétával megtekinthető. Látványos cseppkövek nincsenek itt, a fő érdekesség a sok borsókő. Ezért is nevezik a barlangot Budapest virágos kertjének.
A barlang felett van egy kis játszó tér valamint egy geológiai tanösvény.
A barlang látogatások minden óra 00-kor indulnak, a kedd szünnap. 12 fok C a barlang állandó hőmérséklete.



Vissza a főoldalra (katalógus)

  a Szemlő-hegyi barlang, a fogadó épület
 a Szemlő-hegyi barlang, a fogadó épület bejárata
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang, a liftakna
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
 a Szemlő-hegyi barlang
a Szemlő-hegyi barlang
 feljárat a tanösvényhez és a játszótérhez
 a geológiai tanösvény információs táblája
a geológiai tanösvény

Vissza a főoldalra (katalógus)

2014. november 17., hétfő

Magyarország, Budapest, a Kossuth tér, SzG3


Úgy látszik, most azon van a sor, hogy a sok választás előtti avatás helyével foglalkozzak. Most a Kossuth térre kerül a sor (a Parlamentről majd később és külön, most még gyűlik az anyag). Ezekkel a létesítményekkel az a bajom, hogy bár a cél helyes, mert mint a Kossuth tér is, nagyon le volt pukkadva, ráfért egy kis ráncfelvarrás. Láttam a tér korábbi állapotát, főleg a közvetlenül a Parlament előtti aszfaltos területet, tényleg lehangoló volt. Éppen akkor jártam arra, amikor a holland királynőt fogadták. Volt egy lelkes holland turistacsoport is ott, nekik még ki is integetett a királynő (rendkívül diszkréten és királyian). A mostani állapotról: az látszik, hogy jó minőségű anyagokkal dolgoztak, persze az ördög a kivitelezés minőségében van, erről nem tudok semmit, remélem a legjobbakat. Nekem egy kicsit (nagyon) egysíkú lett a tér, egy nagy placc, némi kiemelt füves területtel, de az is szó szerint egysíkú. Én sokkal több virágot (esetleg virágórát!) tettem volna be. Sajnos a mostani elkészült létesítmények nagyon magukon viselik az egysíkúság jegyeit. Itt is a hosszú egyenes vonalak, nagy egyenes sík terek dominálnak. Sajnos a változatosság eltűnt. A teret övező épületek jól néznek ki (végre). Megmaradt a Rákóczi szobor is. A téren létesült egy 56-os sortűz emlékhely is (ide le kell menni, mint egy ...-be, a lejáratra találhattak volna egy elegánsabb megoldást). Talán a József Attila szobor áthelyezése nem olyan rossz, mint ahogy sok helyen kommunikálják, nekem pld. tetszik.
Különben "érdekesek" ezek a félig-meddig kész termékek, melyeket mostanában adtak át, itt sincs még kész a mélygarázs, a fogadó rész, a szobrok, meg még ki tudja mi?
1. kiegészítés:
időközben elkészült az '56-os emlékpince. Nem tudom, miért kellett ennyit várni rá? A Parlament egy régi szellőző folyosójában alakították ki. Nagyjából annyi látható, mint ami a most feltöltött képeken van.

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a Rákóczi szobor
 a Parlament
 a Nemzeti múzeum
 a Nemzeti múzeum
a József Attila szobor

 1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR, a lejárat
  1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR, a lejárat
 1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR
  1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR
  1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR
  1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR
  1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR
  1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR
 1956, IN MEMORIAM KOSSUT TÉR

Vissza a főoldalra (katalógus)