2013. december 29., vasárnap

Magyarország, Budapest, a Zugliget - János hegyi libegő, SzG3


Mint budapesti, sokszor elfeledkezem arról, hogy ami nekem természetes, mert sokszor kapcsolatba kerülök vele, a nem budapestieket azért érdekelheti a hely. Egyik ilyen kiránduló hely a János-hegyi libegő. Könnyű megtalálni az alsó állomását, ott van a zugligeti kemping. Kevesen emlékszenek még arra, hogy ide villamossal is fel lehetett jönni régebben, ez volt Budapest legmeredekebb villamos pályája (ez volt az 58-as villamos). Maga a pálya viszonylag régi, 1969-ben kezdték építeni és 1970-től üzemel. Az alsó és a felső állomása eléggé randa szocreál stílusú, de akkor ez volt a trendi (állítólag már elkészültek a felújítási tervek, amelyek a tájba illő "felöltöztetésüket" is tartalmazza). A kötélpálya 1040 m hosszú és 262 m szintkülönbséget győz le. Felfelé nem túl érdekes a látvány, mivel gyakorlatilag végig a lombkorona szint alatt halad, így oldalra nem igen lehet kilátni (pedig a Tündér szikla igen szép látvány lehetne). Az viszont igen érdekes, hogy az elején több magánkert fölött is elhalad. A felső állomáson van egy büfé, ott igen jó pogácsát lehet kapni. A felső állomástól könnyen elérhet a János hegyi kilátó, a gyermekvasút jánoshegyi megállója, ill. a Normafa. Visszafelé lényegesen szebb kilátást kapunk, előttünk van fél Pest (azért csak a fél, mert azért a fák csak kitakarnak valamennyit), ehhez persze tiszta idő kell, akkor viszont tényleg messzire ellátni, még a gödöllői dombokig is. Ha valaki oda-vissza megy, akkor célszerű retúr jegyet váltani, valamivel olcsóbb, mint külön külön.

a János-hegyi libegő

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a libegő alsó állomása
 a libegő alsó állomása
 a libegő
 a libegő
 a libegő
 a libegő felső állomása
 a libegő felső állomása
 a libegő
 a libegő
 a libegő
a libegő alsó állomása

Vissza a főoldalra (katalógus)

2013. december 7., szombat

Magyarország, Kőröshegy, az M7-es autópálya viaduktja, SzG3


Általában egy hídról külön nem szoktam bejegyzést tenni, azonban most kivételt teszek. Ennek több oka is van. Jelenleg ez Mo. leghosszabb hídja (1872 m), valamint az építésével kapcsolatban igen sok ellentmondó nyilatkozat és okfejtés került felszínre. Ahogy Tihanyból jövet átértem a déli partra, itt mentem vissza az autópályára (direkt, hogy alulról is megnézhessem a hidat, ha már vasbeton-szerkezeti szakmérnök vagyok). Alulról igen látványos a híd, ezt már csak ezért is meg kell becsülni, mert felülről ebből gyakorlatilag semmi nem látszik, még a kilátás sem igazán. Ez utóbbi azért érthető, mert erősen elvonná a vezetők figyelmét és ez nagyon balesetveszélyes lenn. Így viszont a hídon való áthaladás szinte semmivel nem nyújt nagyobb "élvezetet" mint maga az autópálya (ez látszik a videón is, amit direkt e miatt készítettem). Sokan vitatják a létjogosultságát, túlzónak, drágának tartják. Sokak szerint telekspekuláció áll az egész mögött. Valószínűleg tényleg lehetett volna ennél olcsóbb megoldást is találni. Én, figyelve az autópálya nyomvonalát, nem tartottam kiugrónak semmit, a híd miatt egy nyugodt, bár kissé kanyargós a nyomvonala. Ha délebbre tették volna át a nyomvonalat, lehet, hogy nem lett volna rá szükség, de az köztudott, hogy a Balaton déli oldala nagyon mocsaras (volt és néhol még most is az) és ott sem egyszerű (olcsó) az építkezés. Ezen kívül kaptunk egy valóban szép mérnöki munkát, meg végre autópályát a határig. Akit érdekelnek a mérnöki teljesítmények, annak mindenképpen ajánlom ennek a hatalmas hídnak a megtekintését.


Vissza a főoldalra (katalógus)




Vissza a főoldalra (katalógus)

Magyarország, Somogyvár, Széchenyi kastély, SzG3


Somogyvár másik nevezetessége (a Bencés apátság romjain túl) a Széchenyi kastély lehetne, ha.... Ha már megint nem szólt volna bele a történelem a dolgokba. De beleszólt és most a kastélyban óvoda, iskola, nevelőotthon, meg számtalan más található. Pedig igen jó alap lehetett volna a Széchenyi család gyűjteménye egy szép, látogatható kastély kialakításához, de "valahogy" nyoma veszett mindennek. Maga a kastély nem túl régi, legalábbis olyan szempontból, hogy 1870-ben alakították át eklektikus stílusúvá, ami a jelenlegi formája. A Széchenyi család ásatta ki először a már említett bencés apátság romjait, innen sok kő került át ide, ezek zömét beépítették a kastély falaiba. A kastélynak 7.000 kötetes könyvtára, értéke bútorzata és hatalmas családi levéltára VOLT (nem a fesztivál). Ezek hollétéről (már ha még megvannak) semmi információt nem találtam az interneten. Mo-n nagyon sok kastély teljes berendezése úgy köddé, mint füstté vált (némelyik szó szerint). Tulajdonképpen el sem tudom képzelni, hogy milyen mennyiségű nemzeti érték tűnt el. Na erről ennyit.
Szerencsére a kastély parkja nagyon szép, úgy láttam, hogy szabadon látogatható, a látképet némileg megzavarja az oda telepített játszótér és egyéb, stílusban nem oda illő dolog. Ennek ellenére aki erre jár, szerintem egy fél-egy órás sétát tehet benne.

Innen szó szerint egy ugrás csak a somogyvámosi Krisna völgy!

Vissza a főoldalra (katalógus)

  a kastély
  a kastély
  a kastély
  a kastély
  a kastély
 a kastély
a kastély parkja
a kastély parkja

Vissza a főoldalra (katalógus)

Magyarország, Somogyvár, Nemzeti Emlékhely, a Bencés apátság romjai, SzG3


Somogyvár kb. 20 km-re van Fonyódtól délre, itt található a bencés apátság romja, amelynek bemutatására létrehozták ezt a látványosságot.
Már most mondom, késő ősztől kora tavaszig zárva van (ami engem azért nem állított meg, végig mentem a kerítés mentén és az a kilátó toronynál véget ért, így egy kicsit be tudtam menni).
Az interneten utána néztem a dolognak és az alábbiakban lehet összefoglalni:
a területen volt Koppány herceg vára és az apátság is több, mint 90 évvel ezelőtt épült. Elsősorban a Szent László által behívott francia bencés szerzeteseknek. Egyes szakértők szerint itt vetették papírra a Halotti beszédet is (legkorábbi írásos emlékünk). Az viszont egyértelmű, hogy a bemutatás módjával nagyon nem értenek egyet a hozzászólók: a helyreállított apátsági részlet egy modern tető alatt (Székesfehérváron már elbontottak egy ilyen modern tetőzetet). Magán a módszeren túl azt kifogásolják, hogy a felhasznált anyagok folyamatos karbantartást igényelnek, erre általában nincs pénz és rövidesen le fog rohadni az egész (ezt én foglaltam össze ilyen sommásan). Az látszik, hogy nagyon sok pénzt beleöltek, kérdéses, hogy milyen a látogatottsága akkor, amikor nyitva van, mert azért 20 km-re esik a Balatontól és nem igazán reklámozzák a meglétét (talán összesen egy táblát láttam az út mellét, az is eléggé semmit mondó volt). A kilátó egyébként jó ötlet, mert így felülről lehet szemügyre venni a templom romját, ami másképpen nem megvalósítható az átlagember részére (a drága repülés sokaknak nem elérhető). Szerintem egyszer meg lehet nézni, amíg le nem pusztul az egész (ne legyen igazam, meg a többieknek se!).

Innen szó szerint egy ugrás csak a somogyvámosi Krisna völgy!

Vissza a főoldalra (katalógus)

 a fogadóépület I.
 a fogadóépület II.
 Szent László király szobra
 a kilátó
 a kilátó
 a kilátó
 a kilátó

a templom romja
 a helyreállított rész
a helyreállított rész

Vissza a főoldalra (katalógus)

Magyarország, Tihany, SzG3


Legalább 100 éve nem voltam Tihanyban, tegnap hivatalos úton erre jártam és útba ejtettem, hogy legalább egy részét meg tudjam tekinteni. Szerencsére a nyári nyüzsgésnek semmi jele nem volt (és parkolási díjat sem kellett fizetni), így nyugodtan lehetett nézelődni. Először a bencés apátsághoz mentem fel, innen nagyon szép kilátás van a Balaton felé. Az apátsággal szemben található a forrás-barlang és mellette az apátság fogadó épülete (magyarul a pénztár). Maga az apátság igen régi, 2005-ben ünnepelte 950 éves jubileumát. Az apátság mellet egy nagyon szépen kialakított sétány található. A forrásbarlang felett pedig egy kicsi, de szép park van, innen ráláthatunk a tihanyi Belső tóra is. Ha lemegyünk oda, a parkolótól kb. 100 m-re található egy stég, itt nyaranta csónakkölcsönző működik. Most nagyon nyugodt volt a tó, bár a partján valamit égettek, ez látszik a Forrás-barlang feletti parkból készített képen. A déli oldalra a kompon keresztül mentem vissza, ilyenkor semmi zsúfoltság nincs, összesen 6 autó kelt át akkor, amikor én is mentem. A tó vize tényleg tisztának látszik, viszont a szokásos sirálytömeg nem kísérte a kompot (a parton is viszonylag kevés madarat lehetett látni, ezek közül is főleg vadkacsák voltak). Persze Tihanynak vannak még egyéb látványosságai, de most ezek nem fértek bele az időmbe, pld.: 
- a Tihanyi Szabadtéri Múzeum (skanzen)
- Babamúzeum
- gejzír kúpok
- barátlakások (barlanglakások).
Ilyenkor télen tényleg szép Tihany és kellemes sétát lehet tenni jó időben.


Vissza a főoldalra (katalógus)

 a tihanyi apátság
  a tihanyi apátság

 a tihanyi apátság
  a tihanyi apátság

a fogadó épület (pénztár)
 a Forrás barlang
 a Forrás barlang
 kilátás a Balatonra az apátság mellől
 sétány az apátság mellett
 kilátás a Belső tóra
 a Belső tó
az apátság a Belső tó felől
a Belső tó
 a Belső tó
a tihanyi rév mólója
 a tihanyi rév
 a tihanyi rév
 a kompon
 a komphajó elhagyja a kikötőt
 a kompon
a Tihanyi félsziget látképe

Vissza a főoldalra (katalógus)